Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szőke nő az úton (buddhista tanmesék)IV.

 Mese a szőke nőről és az ő hököm nagy aranyhalacskájáról

 

E

gyszer volt, hol nem volt, történt egyszer egy vasárnap délelőtt, hogy egy gyönyörű szép szőke nő unatkozni kezdett. Szólt ekkor az ő gyönyörűszép szőke férjecskéjének: -

„Gézácskám! Én unatkozok. Mi lenne, ha bepakolnánk mindhárom, gyönyörű szép szőke csemeténket, a gyönyörűszép álomautócskánkba és kihajttatnánk az édenkert halastavacskánkhoz pecázni egyet.”

Ekként is cselekedtek. Szőke tüneményünk magára kapta az egyik kisestélyijét. Szőke uracskája beugrott az egyik viseltesebb szmokingjába. Magára kapta a jól kitaposott makkos cipőcskéjét, fehér zoknicskával. Tüneményes szőke csemetéikre ráhúzgálták a Benetton legújabb modelljeit. Csupán és kizárólag az öltözködés terén is megmutatkozó embertelen nagy összhang kedvéért.

Kikocsikáztak halastavacskájukhoz. 

Pecázgattak. Lógatgattak az álmosító, békés, őszi napsütésben. Köröttük játszadozott mindhárom, gyönyörűszép gyermekük. Polgári-nép-nemzeti idillűknek egy kapás vetett véget. Szőke hercegünk horgán ekkor lépett színre ama mesebeli aranyhal. Persze ő is a XXI század hajnalának megfelelő és a szőke herceghez mérhető minőségben mutatkozott meg. Tudniillik három és fél centiméterrel bizonyult hosszabbnak, mint a szép szőke herceg Ódi A 8-asa. Csudálkozott vóna magában a szép szőke herceg, hogy „már mostan én pecázok, vagy állatidomárkodok”, amikor is megszólalt a hököm nagy aranyhal. Mer’ hát arany vót a’! Színaranybul való!

„Kedves Gazdám! Ha és amennyiben visszaengedsz a tavacskádba, azon túl, hogy idegenforgalmi látványossággá teszem az édenkertecskédet, bebizonyítva ezáltal, hogy nép-nemzeti-édes-jó-kormányunk mégis csak jó helyre rakta az adófizetők pénzit, a Széchenyi terv osztogatása kapcsán! No szóval, mindezen túl, még három kívánságodat is teljesítem. Így is lett. Ekként:”

Gézácskánk aztat kérte, hogy az ő testén is úgy álljon a szmoking, mint báró Braumsweigger Benőnkön az operabálon. Hát nem került egy másodpercbe sem! A hököm nagy aranyhal lecserélte Gézácskánk fehér zoknyiját egy feketére. Frenetikusnak mutatkozott a hatás, mint Gézácskánk öröme.

Másodjára aztat kérte gyönyörű szép szőke hercegünk, hogy az Ő családfáját vissza lehessen vezetni IV Károly, német-római császár korára. Hát erre se kellett egy szemvillanástól többet várakoznia! Pillanatok alatt ott lett IV. Károly sk aláírásával az a megbízó levél, amely arról szólt, hogy az említett uralkodó felkérte szép szőke hercegünk szépapjának az ükapját, hogy bátorkodjék betelepülni a magyarokhoz és vigyen már be abba a zendülő, rebellis országba egy kis kultúrát.

A harmadik kérés előterjesztésekor villant át Gézácskánk tudatán, hogy az ő gyönyörű szép szőke asszonykája még nem is kért semmit se. Ezért imígyen szólott: - „Ida Te! Nosza kérjjé mán Te is valamit!”

A szőke nő hosszasan gondolkozott! Bár ne tette vóna!

Aztat azon nyomban belátta, hogy nagyobb házat nem kérhet, mert a jelenlegi is alig fér el azon a kis hegyen, a város felett.

Aztat is látta, hogy egy nagyobb kocsit is felesleges kérnie akkor, amikor most is a legkisebb autójukat használják még pecázásra is!

Gyönyörű szép, három szőke gyermeke érdekében sem mutatkozott semmi kérnivaló dóga, hiszen gyönyörű szép szőke gyermekei is a Priceton Egyetem bölcsödei, óvodai és iskolai előkészítő csoportját látogatták.

Mit tehetett vóna mást?

Aztat mondta a hököm nagy aranyhalnak: - „Kedves, drága jó hököm nagy aranyhalacskám, add meg nékem, hogy soha életemben ne unatkozzak!”

Azzal úgy is történt.

Felébredt a mi szőke hölgyeményünk a szalma vánkoson! Arra eszmélhetett, hogy mellette hortyog a szilvapálinkátul bódulatba és büdösségbe esett gyönyörű szép szőke hercege. A putrin átfütyülő széltől pedig egy dolog bizonyult hangosabbnak: - gyönyörű szép szőke gyermekei fogvacogása.

Felébredt tehát a mi szőke hölgyünk és úgy is maradt. Azóta is azon töri szép szőke fejecskéjét, hogy vajon a hököm nagy aranyhal álmodta vóna meg őtet, vagy ő álmodta vóna meg magának a saját bejáratú, hököm nagy aranyhalát, vagy mindkettejüket megálmodta vóna valaki más?

 

aranyhal.jpg