Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szőke nő az úton (buddhista tanmesék) XV.

 Igaz mese a testetöltött csodáról

  

K

edves gyerekek! Napjainkra biztosan számosan akadnak közöttetek olyanok, akik azt vallják, hogy bizony semmi sincs úgy, ahogy azt az anyukátok mesélése nyomán felfedezhettétek! Anyukátok bármennyire is szerette volna belemesélni abba a szép nagy fejetekbe, hogy nincsenek csodák. Ti ennek ellenére most itt ültök és azt a mesét készültök meghallgatni, ami arról szól, hogy igenis vannak még csodák!

Egyszer volt, hol nem volt élt, éldegélt Magyarországon egy Fekete Péter nevezetű ember. Ez csak az álneve volt szegénynek, mert valójában Peter Scwartzként látta meg a napvilágot Sopron mellett.

Mint ahogy azt Ti is jól tudhatjátok, az ötvenes években igen-igen rossz világ köszöntött be nem hogy a Peter Shwartzokra, de még a Fekete Péterekre is. Mi mást tehetett vóna a mi Fekete Péterünk?  Ötvenhatban még eldobált néhány kézigránátot, mintegy memento moriként, utalva arra, hogy ő is itt élt közöttünk, majd, mint aki jól végezte dolgát kitántorgott kies kis hazánkból.

Végig majszolta az emigráns magyarság komisz kenyerét Trinidad - Tobagótól - Nyasszaföldig, mígnem azon kapta magát, hogy Kaliforniában köszöntheti a felkelő Napot. Itt élt, éldegélt, mexikói bevándorló feleségével közösen ápolva a polgári-nép-nemzeti hagyományokat.

A szorgos hétköznapok eredményeként megmutatkozó nyugdíjacskájából tengette életét, amikor egyszer csak láthatta ám a Híradóból, hogy az ő hőn szeretett hazácskájában minden megváltozott. Nosza gondolt egy nagyot! Hazarepült.

Hát, ahogy koptatta a Pesti aszfaltot, feltűnt neki, hogy mindenki jóforma, kitaposott kínai cipőben jár, és hogy a Körúton egymást érik a Hollandus-, Svájci kilós ruha boltok. Gondolt egy hatalmasat magában! "Mi lenne, ha Kaliforniában nyitnék egy Hungarian Turi - Boutiquet?" Miután azt rögvest belátta, hogy a beszerzési forrásai kiapadhatatlanok, így nem tehetett mást, mint újhazábatérését követően alapított egy off shore céget.

A Beverly Hills-en megnyitotta üzletét. A csillogó füstüveg portálra arany betűkkel írta ki: - "Magyarországi import bálástermékek boltja". Alatta kisebb, de szintén arany betűkkel szerepelt: - "Kitaposott kínai kalucsnik szaküzlete." Időnként még ki-ki írta a becsalogató táblácskájára, hogy "For Sale", alá pedig ízlésesen elrendezve: - "Rétságbecsináltról érkezett bálák bontása 10 órától.

Persze, ahogy az már lenni szokott, híre lett az esetnek a magyar közgazdászok körében! Röhögött a szakma! Ezzel egyidejűleg előadta Peter Black esetét a Közgazdaságtudományi Egyetemen, mint az elmement magyar vállalkozó példázatát.

 

Mindeközben azonban Kaliforniában beindult az üzlet. Először csak az underground hívei vásároltak Peter Black exkluzív turkálójában, majd lassanként kezdtek megjelenni a Hollywoodi világsztárok Bentley-jei Jaguárjai is az üzlet előtt.

A hazai közgazdászok ekkor már felszisszentek! Az üzletmenet felfutásából csupán annyit észlelhettek, hogy a Körúti Holland és Svájci Bálásbutikokat felvásárolta Peter Black, és kialakított egy kitaposott kínai kalucsnikat begyűjtő hálózatot.

Amikor arról értesültek híres-hírhedt közgazdáink, hogy a Sootheby árverésén 10.000.- , azaz tízezer dollárért kelt el Deportált Levente bátyánk három nap alatt gajrataposott tajwani bakancsa, akkor egy-két közgazdászunk állami temetése jelentős mértékben megcsappantotta költségvetésünket.

 

Ekkor figyelt fel a jelenségre a Parlament! Ahogy az már ilyenkor lenni szokott, egymás torkának ugrottak a pártok! Egyesek, azonnali beruházási kedvezmény és privatizációs együttműködés kialakításáért tépték a szájukat, míg mások a jelenség dehonesztáló mivoltára igyekeztek felhívni polgártársaink figyelmét. A sok-sok szájtépés végül oda vezetett, hogy a parlamenti pártok érdekegyeztető bizottságot hoztak létre. Szakértők bevonásával, három hónapon át vizsgálták a kérdést, majd módosították a vámok kiszabásáról szóló törvényt, az alábbiak szerint: -

412§. A használt kínai kalucsnik exportját a beszerzési érték 2000%-át kitevő mértékű kiviteli vámmal sújtom, továbbá kötelezem az exportőrt a beszerzési érték 200%-át kitevő ÁFA, továbbá 100%-át kitevő exportadó megfizetésére.

Így maradhatott továbbra is kies kis hazánk a kitaposott kínai kalucsnik országa, tovább erősítve a szittya-magyar-kebelek legmélyén ősidőktől hordott érzést, hogy csodák márpedig nincsenek, legalábbis itthon. A Csodák Országa: - továbbra is Kalifornia. A Csoda Magyar: - továbbra is Fekete Péter, alias Peter Schwartz, alias Peter Black, from Los Angeles, from California.

hollywood.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

turi-bakancs.jpg

 

 

 

 

 

 

 

turi-cipok2.jpg